De Mannenschuur in Zwolle

Mannenschuur geeft positieve energie

Sinds eind september 2022 is De Mannenschuur in Zwolle, een plek speciaal voor mannen ‘om te knooi’n en te lul’n’, aldus initiatiefnemer en coördinator Herold Brinkman. Een zeer succesvol initiatief, dat zijn bestaansrecht al dubbel en dwars heeft verdiend: inmiddels komen wekelijks zo’n tien mannen bij elkaar in hun ruimte in het Co-gebouw aan de Esdoornstraat 3.

Herold Brinkman kreeg het idee voor De Mannenschuur, toen hij in 2018 op de Leergang Maatschappelijk Ondernemen Petra Schipper ontmoette: “Zij vertelde vol vuur over De Mannenschuur, die zij in Slochteren had opgezet naar het voorbeeld van de Men’s Shed. Ik dacht meteen: dat wil ik ook!”

Eigenlijk was het zaadje al veel eerder gepland. In 2010 zat hij zelf niet goed in zijn vel en ontdekte dat juist de gesprekken in mannengroepen hem verder hielpen. “Daar is minder een drempel en minder concurrentie, minder haantjesgedrag dan wanneer er vrouwen bij zijn. Zelf een mannengroep opzetten werd zijn long term goal. De wereld weer groter maken voor wie om welke reden dan ook geïsoleerd is geraakt.”

Herold Brinkman - oprichter Mannenschuur Zwolle

Eind vorig jaar begon Brinkman zijn lang gekoesterde plan te realiseren. Hij schreef een projectplan en zocht én kreeg financiële steun van het VSB-fonds en het Buurtcultuurfonds Zwolle. Hij vond dat De Mannenschuur toegankelijk moest zijn voor alle mannen, ongeacht kleur, afkomst of seksuele geaardheid. Daarom bleef hij buiten de GGZ en WMO. En, anders dan bij Petra’s initiatief, ook buiten Welzijn op Recept. “Inmiddels kennen de welzijnscoaches ons en beschouwen De Mannenschuur als een belangrijke activiteit om mannen naartoe te begeleiden.”

Anders dan verwacht
Toen Brinkman begon, vermoedde hij niet dat het initiatief binnen zo korte tijd zo succesvol zou zijn. Aanvankelijk verwachtte hij dat mannen zich zouden opgeven nadat zij door hun vrouw, vriendin of zus op De Mannenschuur attent waren gemaakt. Dat was deels ook zo, maar veel mannen meldden zich uit eigen beweging aan. Invloedrijk bleken artikelen in De Stentor en vooral in De Swollenaer, de goed gelezen wekelijkse huis-aan-huiskrant. Inmiddels begint ook mond-op-mondreclame te werken.

Brinkman moest ook de doelgroep die hij voor ogen had, bijstellen. Die bleek veel breder dan ‘de eenzame man die geactiveerd moet worden in zijn omgeving’: van mannen die gepensioneerd zijn, maar toch lekker creatief bezig willen blijven tot iemand die pas over enkele jaren met pensioen gaat, maar nu alvast zoekt naar nieuwe activiteiten. Of iemand die opkrabbelt na een hersenbloeding en niet zoveel meer kan, maar wel prachtige promo’s en foto’s maakt voor De Mannenschuur. De leeftijd varieert van 30 tot 84 jaar.

Creatieve Co-workers
Vanaf het begin zag Brinkman zijn initiatief in een setting waarin een inspirerende wisselwerking zou ontstaan. Die vond hij in het gebouw van Co, een coöperatie van creatieve ondernemers: “In die energie mogen wij werken! Inmiddels zijn er al positieve contacten met ‘buren’ en komt een creatieve kruisbestuiving op gang in en buiten het Co-gebouw.

Elke woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur komen de deelnemers daar bij elkaar om aan de slag te gaan met eigen ideeën of met een gezamenlijk project, zoals een grote vuurkorf. Ook worden er voorwerpen vervaardigd voor de eigen ruimte. Zo heeft een gepensioneerde scheepstimmerman prachtige barkrukken ontworpen en gemaakt. Tijdens het werk en in de pauze is er volop gelegenheid voor een gesprek. Ook stuurt Brinkman in de dagen ervoor een vraag van de week rond: “Dat leidt vaak tot verhalen die ingrijpender zijn dan je kan verzinnen. Er hangt een sfeer van vertrouwen, waardoor de mannen open durven zijn naar elkaar.”

Impulsmomenten
De Mannenschuur treedt ook steeds meer naar buiten. Wijkteams en welzijnscoaches zijn laaiend enthousiast. Er zijn ook contacten met het Deltion College. Door corona zijn sommige jonge studenten afgehaakt, maar zij zijn weer opgepakt door school. Er wordt nu gesproken over een speciale klus voor De Mannenschuur. Of dat deze mbo-studenten daar een speciale opdracht gaan doen. ”Het lijkt me geweldig, die energie tussen levenswijsheid en jeugdig enthousiasme.”

De coördinator/voorman organiseert ook impulsmomenten, voor een extra kick. Zo werden de mannen dit jaar uitgenodigd voor de Zwolse Impactlunch in het kader van de Week van de Duurzaamheid: “met zijn allen eten op het Rodetorenplein. Echt super.” Voor het komend jaar staan onder anderen al een Videocursus maken en een workshop Inner Child in Friesland gepland. De workshop lassen is intussen gestart.

Hoezeer De Mannenschuur inmiddels leeft in Zwolle blijkt uit de enorme steun die de crowdfundingsactie kreeg. Het benodigde bedrag voor een zeecontainer, materialen, gereedschap, de website en workshops, is ruim overschreden!

De Mannenschuur zie je tussen minuut 5:10 tot 8:50.

De Mannenschuur Zwolle, een plek voor ontmoeting, verbinding, ruimte, vriendschap en sociale banden. Een plek waar ruimte is voor geklaag en gezaag, in hout of over het leven. Een thuis met een warme kop koffie. Een plek voor gezelligheid, een lach en een traan. Een plek voor alleman die alles kan. De Mannenschuur.

Locatie

Stichting De Mannenschuur
CO Zwolle
Esdoornstraat 3
8021 WB Zwolle

Contact

De Mannenschuur Zwolle, een plek voor ontmoeting, verbinding, ruimte, vriendschap en sociale banden. Een plek waar ruimte is voor geklaag en gezaag, in hout of over het leven. Een thuis met een warme kop koffie. Een plek voor gezelligheid, een lach en een traan. Een plek voor alleman die alles kan. De Mannenschuur.

Locatie

Stichting De Mannenschuur
CO Zwolle
Esdoornstraat 3
8021 WB Zwolle

Contact